1
Generaal zonder leger
Waarom hebben de dwarsdenkers in de literatuur plaatsgemaakt voor mediagenieke en navelstaarderige slampampers? Özcan Akyol zoekt naar antwoorden. Boekenweekessay 2020.
2
De meeste mensen deugen
Pleidooi tegen cynisme, op basis van de jongste inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie.
3
Confettiregen
Wobie ontdekt dat hij anders geaard is. Dagboek van zijn worsteling en zoektocht naar de durf om zichzelf te worden.
4
Mijn naam is Selma
Het autobiografische verhaal van de joodse verzetsvrouw Selma, die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar eigen identiteit moest opgeven.
5
21 lessen voor de 21ste eeuw
Met de schijnwerper op het heden kijkt Harari naar de uitdagingen en beschermingsmogelijkheden. Over fake news, nationalisme, data en meer.
6
't Hooge Nest
Het verhaal van de joodse zusters Brilleslijper, die in hun Gooise villa aan tientallen onderduikers onderdak boden.
7
Eindstation Auschwitz
De Joodse arts Eddy de Wind overleefde Auschwitz en beschreef de verschrikkingen die hij daar meemaakte, rechtstreeks vanuit het kamp.
8
Eens ging de zee hier tekeer
De Zuiderzee werd in 1932 IJsselmeer. Vier families doen hun verhaal over deze ingrijpende verandering.
9
Mens/onmens
Persoonlijk essay over hoe je mens kunt zijn in een gepolariseerde wereld, waar het algemene belang het vaak aflegt tegen het eigenbelang.
10
Sapiens
Ooit waren er zes mensensoorten, nu zijn wij alleen over. Wie zijn wij? En hoe zijn we geworden wie we zijn?
11
De zin van het leven
Journalist Fokke Obbema overleefde een hartstilstand en ging zich bezighouden met de zin van ons leven. Een bundeling interviews.
12
Grote verwachtingen
Twintig jaar na ‘In Europa’ duidt Geert Mak het continent opnieuw. Wat is er gebeurd met het optimisme en de grote verwachtingen van rond de eeuwwisseling? Paperback editie.
13
Je kunt het maar één keer doen
Hoe iemand afscheid neemt van het leven heeft grote impact op de achterblijvers. Deskundigen, de auteur en bekende nabestaanden doen hun verhaal.
14
De amerikaanse prinses
New Yorkse societyrubrieken noemden haar 'de rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’. Maar Allene Tew zou ook nog prinses worden en de peetmoeder van Beatrix. Biografie.
15
De langste adem
De ex-vrouw van Joost Zwagerman blikt terug op hun getroebleerde relatie en zoekt naar aankondigingen van zijn zelfgekozen dood.
16
Indo
Het woord Indo roept bij Aziatische mensen ofwel schaamte ofwel trots op. Een persoonlijke blik op de huidige samenleving waar identiteit steeds meer ter discussie staat.
17
Homo Deus
Vanuit wetenschap en filosofie een blik op de dromen en nachtmerries van onze toekomst.
18
Hannelore
Na jarenlange gevangenschap in een sekte moet Hannelore strijd leveren om zichzelf te kunnen zijn in een vrije wereld.
19
Stedevaart
Twintig non-fictieverhalen met een plaats en persoon in de hoofdrol. Van het Amsterdam van Mahler tot het Parijs van Erik Satie.
20
Ik heb bekend
Fragmenten uit de vele dagboeken die Haenen in zijn jeugd bijhield. Over zijn leven thuis en op school, zijn ambities, eenzaamheid en coming out.